دررفتگی لونیت در مچ دست
دررفتگی لونیت در مچ دست
دررفتگی لونیت در مچ دست : دررفتگی کامل مفصل مچ دست نادر می باشد اما در اکثر موارد دررفتگی های ناکامل در این مفصل مشاهده می شود که شایع ترین آن ها دررفتگی استخوان لونیت است.
آناتومی مچ دست
مچ دست از 8 استخوان به وجود آمده است. این هشت استخوان در 2 ردیف و بین استخوانهای متاکارپ در پایین و استخوانهای رادیوس و اولنا در بالا واقع شده اند.
در ردیف اول یا پرگزیمال یعنی ردیفی که به استخوان رادیوس نزدیک است نخستین استخوان، اسکافوئید می باشد که در سمت شست قرار دارد و به دومین استخوان، استخوان هلالی یا لونیت گفته می شود. این استخوانها یا استخوانچه ها به وسیله لیگامانهای قوی به یکدیگر چسبیده اند.
دررفتگی لونیت در مچ دست
اغلب این دررفتگی به دنبال زمین خوردن روی کف دست بروز می کند. در این حالت در اثر به عقب رفتن شدید مچ دست و فشار استخوانهای ردیف دیستال (یعنی ردیفی که از استخوان رادیوس دورتر هستند) به لونیت، لیگامانهای مهمی از اطراف این استخوان دچار پارگی شده و باعث جابجا شدن استخوان می شود.
دررفتگی لونیت بعد از شکستگی اسکافویید شایع ترین آسیب استخوانچه های مچ دست در اثر اصابت ضربه می باشد. در برخی موارد این دررفتگی با زائده نیزه ای (استیلویید) استخوان رادیوس و یا شکستگی استخوان اسکافوئید و یا هر دو همراه است.
همانگونه که قبلاً اشاره نمودیم در دررفتگی لونیت، استخوانهای کارپ یا مچ، ارتباط بین خود و استخوانهای ساعد را حفظ می نمایند و این فقط استخوان لونیت است که دچار دررفتگی شده و جابجا می شود.
برخی اوقات جابجایی برعکس است یعنی استخوان لونیت ارتباط خود با استخوان رادیوس را حفظ نموده و بقیه هفت استخوانچه مچ دست جابجا می شوند. این آسیب دیدگی به عنوان دررفتگی پری لونار شناخته می شوند.
بیشتر بخوانید: جراحی دست در اهواز
علائم دررفتگی لونیت در مچ دست
در اثر دررفتگی، مچ دست متورم می شود. اعمال فشار روی قسمت جلوی مچ دست، درد را شدیدتر می کند. حرکات مچ شدیداً محدود شده و حتی امکان دارد حرکات انگشت ها هم کاهش یابد (دلیل کاهش حرکات انگشتان اعمال فشار استخوان لونیت جابجا شده روی تاندونهای انگشتان می باشد) و همچنین ممکن است حس لمس انگشت های دوم و سوم دست کمتر شود.
تشخیص
این آسیب، با بکارگیری از رادیوگرافی نیمرخ مچ دست تشخیص داده می شود که در آن جابجایی استخوان لونیت قابل مشاهده است.
درمان
این دررفتگی را اغلب می توان با جااندازی بسته درمان کرد. پزشک با کشش مچ دست و اعمال فشار مستقیم روی استخوان لونیت آن را جااندازی می کند.
بعد از آن استخوان به وسیله پین به استخوانهای اطراف متصل می شود آنگاه مچ دست به مدت یک ماه به وسیله گچ بی حرکت می شود. در صورتیکه این دررفتگی دیر شناسایی شود به صورت بسته جا نمیفتد. در این وضعیت انجام جراحی و جااندازی باز دررفتگی الزامی است.
در صورتیکه مدت زیادی از دررفتگی طی شده باشد امکان دارد استخوان حتی با انجام جراحی هم جا نیفتد که ممکن است در این وضعیت نیاز باشد تا استخوان لونیت از مچ دست خارج شود.
دکتر مصطفی علوی
فوق تخصص جراحی اندام فوقانی (شانه و دست)
جراحی های ترمیمی و میکروسکوپی