جراح شانه
جراح شانه
جراح شانه پزشکی ست که در جهت درمان بیماری ها و آسیب های مختلفی که می تواند ناحیه شانه اعم از استخوان ها، عضلات، اعصاب و سایر بافت ها را درگیر نماید، اقدام کند. جراحان شانه از تخصص بسیار بالایی برخوردارند زیرا طیف وسیعی از بیماری ها و عوارض آنها بایستی تحت درمان قرار گیرند.
جراحی شانه می تواند از استخوان ترقوه تا بازوها را شامل گردد. چنانچه فردی دچار شکستگی، آرتروز و سایر بیماری های شانه شود می بایستی ابتدا به متخصص جراح دست و شانه مراجعه و پس از اقدامات اولیه، چنانچه به جراحی نیاز بود این کار توسط جراح انجام گردد.
جراح شانه کدام دردها و بیماری ها را درمان می کند؟
همانگونه که گفته شد طیف وسیعی از بیماری ها و آسیب ها توسط جراحان شانه درمانپذیرند. این بیماری ها عبارتند از:
- التهاب تاندون ها و بورس ها
- شکستگی استخوان ترقوه
- آسیب و شکستگی استخوان کتف
- آرتروز شانه
- انواع آسیب ها و بیماریهای استخوان بازو
- تعویض مفصل شانه
- مشکلات و آسیب های عضلات مختلف شانه
- در رفتگی شانه
- پارگی تاندون ها
- بیماری های روماتیسمی
تعداد و تنوع آسیب ها و بیماری هایی که توسط جراحان شانه به درستی درمان می شوند بسیار زیاد و متنوع است و تنها یک جـراح شـانه متبحر و حرفه ای می تواند از پسِ انجام آنها برآید.
انواع روش جراحی شانه
یک جراح شانه بایستی بتواند از روش های مختلف برای درمان بیماری های گوناگون و آسیب هایی که در بخش های مختلف شانه ایجاد می شود به بهترین شکل ممکن استفاده کرده تا بهبودی بیمار هر چه سریعتر حاصل شود. در همین راستا جراحان از دو شیوه بسیار مهم برای جراحی شانه استفاده می کنند:
آرتروسکوپی شانه (جراحی بسته): در آرتروسکوپی شانه، دوران نقاهت و بهبودی بیمار بسیار فوری و سریع است. در این شیوه هیچ نیازی به برش های زیاد و عمیق نیست بلکه جراح فقط با ایجاد چند سوراخ کوچک راهی برای وارد کردن لوله باریکی که بر روی سر آن دوربینی کوچک همراه با لامپی پرنور قرار دارد اقدام کرده تا بتواند ضایعه را به خوبی ببیند، سپس با وارد کردن لوله ای دیگر که اهرمی مکانیکی بر روی آن نصب شده، اقدام به جراحی می کند.
جراحی باز شانه: در جراحی باز، جراح شانه همانند سالیان درازی که از این شیوه ها استفاده می شد، ابتدا محل بیماری یا ضایعه را به درستی تشخیص و سپس با شکافتن ناحیه، به قسمت مورد نظر رسیده و جراحی را انجام می دهد.
از نظر جراح شانه ، جراحی شانه چه زمانی لازم است؟
در بین عموم مردم موضوع جراحی بحثی است که اکثر افرادی که بیمار می شوند از آن گریزانند و در پی راه حلی جایگزین برای آن هستند. در همین راستا قبل از جراحی و در زمان معاینات و آزمایشات اولیه، هم بیمار و هم پزشک سعی بر این دارند تا با روش های جایگزین، ابتدا نسبت به تخفیف درد، کنترل درد و نهایتاً درمان آن اقدام نمایند.
در این مراحل جراح شانه سعی می کند از دستکاری های بی مورد بافت آسیب دیده جلوگیری شده و تا حد امکان از طریق روش های غیر جراحی، درمان درد شانه انجام شود.
روش هایی زیر قبل از انجام جراحی توسط جراح شانه تجویز و توصیه می گردد:
- مراقبت و پیشگیری
- درمان دارویی
- درمان های فیزیوتراپی
این سه مرحله به تدریج توسط پزشک تجویز می شود تا بیمار در همان ابتدا نیاز به جراحی نداشته باشد. چنانچه این مراحل برای درمان درد بیمار و مشکلات ناشی از آن در ناحیه شانه پاسخگو نبود جراح شانه سراغ آخرین مرحله یعنی جراحی شانه خواهد رفت. عمل کردن شانه در این سالها به دلیل پیشرفت بسیار زیاد علم پزشکی و همچنین ورود ابزار بسیار پیشرفته، دیگر مانند سابق نیست و مزایای بسیار فراوانی دارد:
- سرعت بیشتر در جراحی
- ایجاد برش و بخیه بسیار کمتر در جراحی
- دوران نقاهت راحت و بسیار کوتاه پس از جراحی
- بازگشت سریع به روال عادی زندگی پس از عمل
با توجه به این موارد، دیگر نمی توان جراحی های این سالها را با سالیان گذشته مقایسه و نسبت به آن تردید داشت، در نتیجه هم بیمار و هم جراح برای انجام اینگونه جراحی ها در صورت لزوم تردید نخواهند کرد.
التهاب تاندون ها و درمان توسط جراح شانه
جراحی شانه زمانی مورد نیاز است که تمامی شیوه های درمانی غیرجراحی مانند استراحت به عضو آسیب دیده، انجام حرکات ورزشی-درمانی، مصرف دارو پاسخگو نبوده و جراح مجبور به شکافتن ناحیه و درمان به شیوه جراحی باشد. در مورد تاندون ها با توجه به اینکه تاندون وظیفه اتصال عضلات و استخوان ها را برعهده دارد بر اثر برخی عوامل، گاهی نیاز به جراحی فوری خواهد بود.
چنانچه در استفاده از دست ها و شانه، زیاده روی شده و بیش از حد به این اندام حساس فشار وارد شود این عوامل مخرب می تواند در بین رشته های فراوان تاندون پارگی های ریز مویرگی ایجاد کند. این پارگی ها سبب ایجاد درد، کبودی و تورم در ناحیه شانه می گردد که معمولاً می توان این حالت را به راحتی مشاهده کرد.
جراح شانه برای درمان التهاب تاندون ها، التهاب بورس ها و همچنین پارگی تاندون ها در ناحیه شانه سعی می کند با توجه به میزان صدمه وشدت آسیب ایجاد شده در تاندون ها، هم از شیوه جراحی بسته و هم جراحی باز استفاده کند. هر دو شیوه جراحی بسیار موثر هستند و با تکیه به تخصص و تبحر جراح دارای نتایج بسیار مثبتی خواهند بود.
شکستگی استخوان ترقوه و درمان توسط جراح شانه
استخوان ترقوه دقیقاً در بالای شانه و مابین گردن و کتف قرار دارد. این استخوان هم مانند سایر استخوان های بدن ممکن است بر اثر عوامل مختلفی از جمله تصادف، زمین خوردن، ورزش های سخت و سنگین، افتادن از ارتفاع، افتادنِ جسم سنگین بر روی شانه و مواردی از این دست، دچار آسیب و شکستگی شود. در چنین شرایطی جراح شانه وارد عمل شده و به کمک جراحی نسبت به درمان این شکستگی اقدام خواهد کرد.
ترقوه که با نام استخوان چمبر نیز شناخته می شود توسط عضلات متعددی احاطه شده است همچنین تاندون ها و رباط ها نیز در اطراف این استخوان قرار دارند. زمانی که ترقوه دچار شکستگی می شود ممکن است به بافت های اطراف نیز صدمه و آسیب وارد شود در چنین شرایطی جراحان مجبور هستند در ابتدا با شکافتن ناحیه آسیب دیده، دسترسی لازم برای دیدن استخوان شکسته شده ترقوه را فراهم نمایند سپس در کنار ترمیم شکستگی این استخوان، نسبت به ترمیم و درمان سایر بافت های آسیب دیده نیز اقدام کنند.
شکستگی استخوان ترقوه یکی از رایج ترین و معمول ترین نوع شکستگی شانه است که در اغلب موارد به دلیل زمین خوردن افراد در سنین مختلف ایجاد می شود.