شکستگی استخوان اسکافویید
شکستگی استخوان اسکافویید
شایع ترین آسیب مچ دست در اثر ضربه، شکستگی استخوان اسکافویید یا ناوی می باشد که در افراد جوان بیشتر مشاهده می شود. مکانیسم ایجاد این نوع شکستگی افتادن روی کف دست در زمان زمین خوردن است.
در اکثر موارد شکستگی در کمر یا وسط استخوان آن ایجاد می شود که آن را به 2 بخش تقریباً مساوی تقسیم می کند. شکستگی استخوان اسکافویید اغلب بدون جابجایی است. مچ دست انسان ازهشت استخوانچه تشکیل می شود که یکی از آن ها استخوان اسکافویید می باشد. استخوان اسکافویید، از بین استخوانچه های مچ دست، شایع ترین استخوانی می باشد که دچار شکستگی خواهد شد.
مکان این استخوان، در ناحیه اتصال مچ دست به ساعد و در قاعده شست دست است. همان مکانی که در آناتومی به عنوان اسناف باکس تشریحی شناخته می شود. شایع ترین دلیل برای این شکستگی، زمین خوردن روی کف دست است در حالی که مچ دست به سمت پشت خم شده باشد.
علائم
بیمار از درد مچ دست شکایت می کند. با اعمال فشار روی انفیه دان یا اسناف باکس تشریحی در مچ دست درد شدت می یابد و این ناحیه ورم می کند. حرکات مچ دست نیز دچار محدودیت می شود.
درمان
روش درمان شکستگی استخوان اسکافویید به فاکتورهایی نظیر ناحیه شکستگی، سن بیمار، ضایعات همراه، شدت جا به جایی قطعات شکسته شده، شغل بیمار و … بستگی دارد.
شکستگی این استخوان در اکثر موارد بدون جابجایی است. در این وضعیت شکستگی با بی حرکت کردن شست و مچ بیمار با استفاده از گچ خاصی به اسم اسپایکای شست Thumb spica درمان می شود.
این گچ شست و مچ دست را بی حرکت می کند. پایین گچ تا کف دست امتداد داشته اما به اندازه ای که بیمار بتواند به سادگی هر سه بند انگشت خود (بجز شست) را به طور کامل حرکت داده و دست خود را مشت کند. انگشت شست به جز بند آخر آن در گچ بی حرکت می شود. در قسمت بالا این گچ امکان دارد تا قسمت آرنج یا بالای بازو ادامه پیدا کند. دست باید به مدت 2 الی 3 ماه در گچ بماند .
در برخی موارد شکستگی پس از این مدت کاملاً جوش نخورده و پزشک مچ دست را مدت طولانی تری بی حرکت می کند. در صورتی که شکستگی به همراه جابجایی باشد درمان آن با جااندازی و استفاده از پیچ برای بی حرکت شدن قطعات شکسته شده صورت می گیرد. در این موارد جااندازی شکستگی امکان دارد بصورت باز یا بسته باشد.
دکتر مصطفی علوی
فوق تخصص جراحی اندام فوقانی (شانه و دست)
جراحی های ترمیمی و میکروسکوپی